Koldinghus: een kasteel met een lange geschiedenis
In 1808 brandde Koldinghus af. Het trotse oude koninklijke kasteel van de stad werd een rokende ruïne. De reusachtige toren die Christian IV had gebouwd tijdens zijn grote uitbreiding van Koldinghus in de jaren 1600 stortte samen met het grootste deel van het kasteel in en nam de prachtige kasteelkerk mee. Een van de grootste en belangrijkste koninklijke kastelen van het land werd bijna 100 jaar lang in de wachtstand gezet.
Na de catastrofale brand in 1808 trok de kasteelruïne veel aandacht als schilderachtige ruïne, een inspiratiebron voor schilders en dichters, en al meer dan 100 jaar wordt de ruïne gerestaureerd en geleidelijk omgebouwd tot een cultuurhistorisch museum en een centrum voor culturele activiteiten.
In 1989 kon H.M. Koningin Margrethe II een nieuw gerestaureerd kasteel openen. De unieke restauratie van de zuidelijke vleugel door de architecten Inger en Johannes Exner bood zowel nieuwe tentoonstellingsmogelijkheden als weerklank tot ver buiten de grenzen van Denemarken.
Rond het midden van de jaren 1300 werd de grens tussen het Koninkrijk Denemarken en het hertogdom Sleeswijk vastgesteld bij de Kolding Fjord, de rivier de Kolding Å en Kongeåen. Bij deze grens ontstond Kolding als handelsstad waar het wegverkeer tussen Denemarken en Duitsland de rivier moest oversteken.
Het begon als een handelscentrum waarschijnlijk in de jaren 1100, maar vanaf ongeveer 1230 kunnen we aannemen dat Kolding markt-rechten had. Op dit belangrijke kruispunt vertelt de oudste geschreven bron - het kloosterboek van het Rydklooster in Sleeswijk - ons dat Erik Klipping (1259-1286) rond 1268 het eerste Koldinghus bouwde om de zuidgrens van het koninkrijk te beschermen. Het was vooral gericht tegen de hertogen van Sleeswijk, die de Deense koning al generaties lang vijandig gezind waren. In de Middeleeuwen was Koldinghus door zijn ligging een van de grootste en belangrijkste kastelen van het land. In 1320, toen de adel de koning Christoffer II (1320-26) dwong een decreet te ondertekenen om de meeste koninklijke kastelen in Jutland af te breken, bleven Riberhus en Koldinghus behouden. Ze waren allebei onmisbaar aan de zuidelijke grens van het koninkrijk.
Tijdens je bezoek aan Koldinghus kan je nog veel meer leren over de fascinerende geschiedenis en welke koningen en koninginnen allemaal hun spoor hebben achtergelaten. Kijk vooral op de website van Koldinghus om je bezoek te plannen (en je tickets vooruit te bestellen) zodat je kan zien welke tentoonstellingen en exposities je kan verwachten.