Kongernes Jelling

Kongernes Jelling

Leer alles over de oorsprong van de Deense Vikingkoningen

Met meer dan 3000 gezamenlijke Deense reisdagen is Dansk de enige échte Denemarken Vakantie Specialist in Nederland, sinds 1985.

Kongernes Jelling

Kongernes Jelling wordt wel de geboorteplaats van het koninkrijk Denemarken genoemd. Hier zijn sporen gevonden die helemaal terug te dateren zijn tot het jaar 965 waar de beroemde koning Harald Blauwtand een rune-steen oprichtte ter nagedachtenis aan zijn ouders koning Gorm de Oude en koningin Thyra. Daarnaast is dit ook de plek waar het christendom de officiële godsdienst van Denemarken werd. Zeer indrukwekkend!

(Tekst gaat hieronder verder)

Kongernes Jelling in het kort

Ontdek alles over Harald Blauwtand en zijn tijdgenoten

  • Een indrukwekkende beleving voor jong én oud
  • Buiten het museum kan je genieten van je eigen lunch en de prachtige historische omgeving
  • Kinderen onder de 18 jaar hebben gratis toegang

Welkom in het Jelling van de Vikingkoningen!

In Jelling vind je de belangrijkste gebouwen uit de Vikingtijd. Hier wordt Denemarken voor het eerst genoemd, begint de lijn van koningen, wordt de verandering van geloof gemarkeerd en werd het christendom de officiële godsdienst van Denemarken. In het belevingscentrum Kongernes Jelling kun je het leven in de Vikingtijd, de koningen van Jelling en hun grootse plannen maar ook Denemarken en de overgang naar het christendom verkennen en ervaren. En aanraken mag! Er zijn veel interactieve mogelijkheden om dichtbij de geschiedenis te komen.
Het bekroonde belevingscentrum biedt een unieke en ultramoderne digitale zintuiglijke ervaring over het leven en de tijd van de Vikingen. Je kunt aanraken, voelen en huiveren terwijl het Vikingleven zich ontvouwt met alles van bijen tot draken. Het wordt een reis van verhalen in de vlammen, naar het leven als Viking en krijger, naar de reis naar Walhalla en de overgang naar het christendom.

De omgeving van het monument

Het gebied rond de grafheuvel, runenstenen en kerk wordt nu het “Monumentområdet” genoemd. Het beslaat een gebied ter grootte van 20 voetbalvelden, dus er zijn genoeg mogelijkheden om het op eigen houtje te verkennen. Er zijn ook tafels en banken en een heel mooi uitzicht. Het gebied is altijd open, maar als je een rondleiding boekt, krijg je een heel bijzondere ervaring waardoor de omgeving er ineens heel anders uit gaat zien.
Archeologisch onderzoek tussen 2006 en 2013 heeft aangetoond dat de monumenten in Jelling omringd waren door een 1440 meter lange palissade en dat alles binnenin zorgvuldig gepland was.
Vanaf het dakterras kun je met een geavanceerde verrekijker ook zien hoe Jelling er 1000 jaar geleden uitzag.
In 2013 werden drie zijden van de reusachtige palissade, de scheepsnederzetting en de huizen uit de tijd van Harald gemarkeerd in het landschap. De laatste zijde van de markering van de palissade werd in 2024 voltooid. Koningen Gorm de Oude en Harald Blauwtand richtten hun runestenen op en bouwden de monumenten in de jaren tussen 950 tot 985. Om de stenen tegen de elementen te beschermen, liggen ze nu in vitrines. 's Avonds brandt er licht in het plafond, waardoor de runen en afbeeldingen duidelijk te zien zijn.
De Noordheuvel ligt in het midden van de omheining van de palissade en is ook het centrum van een 356 meter lange schipstelling, waar de grote stenen aan de noordkant nog onder de heuvel liggen, terwijl de rijen stenen aan de zuidkant verborgen liggen onder de Zuidheuvel.

Werelderfgoed en UNESCO

In 1994 werden de kerk, runestenen en de grafheuvels in Jelling als eerste in Denemarken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. De reden voor de plaatsing was, onder andere, dat Kongernes Jelling aan het nageslacht laat zien dat hier de Deense natie werd geboren en waar de verandering van een Scandinavische heidense samenleving naar een Europese christelijke beschaving werd gemarkeerd. 25 jaar later in 2019 werden het kasteel en de palissade onderdeel van het Werelderfgoed.

Bluetooth

Bluetooth is een tegenwoordig ook (of vooral) bekend als het tekentje op je telefoon waarmee je kan contact kan maken met andere apparaten. Het Bluetooth-logo bestaat uit de initialen van Harald Blauwtand (H en B) in de noordelijke runentekens. De naam is gekozen omdat Harald in staat was verschillende volken en groepen in zijn rijk samen te laten werken. Tijdens zijn regeerperiode (en die van zijn vader) was het relatief rustig in het rijk waardoor hij tijd had voor de ontwikkeling van zijn gebieden en zijn onderdanen.

Op de de website van Kongernes Jelling kan je alle informatie terugvinden om je bezoek te plannen. Zowel de openingstijden, entreeprijzen als toegankelijkheid voor minder-validen kan je hier vinden. Tot slot is een bezoek aan de museumshop een echte aanrader!

Lees meer over

tip van onze Denemarken Specialisten

Binnen in het museum is er veel te zien en vooral te beleven, maar vergeet ook zeker het buitengebied niet. Neem je lunch mee naar buiten en laat de indrukwekkende omgeving op je inwerken.

Lisbeth

Denemarken Vakantie Specialist, Dansk.nl

Ontdek Kongernes Jelling en verblijf in een vakantiewoning vlakbij Jelling

Bekijk nu alle vakantiehuizen met korting